"De dood mag ook worden gevierd", stond er in een artikel in de PS van Het Parool op 21 mei. Aan het woord een aantal 'deathfluencers' die mensen stimuleren om anders na te denken over het ultieme afscheid.

Wat mij betreft een fijne ontwikkeling dat het taboe rondom de dood langzaam wordt doorbroken. De enige zekerheid in het leven is dat iedereen een keer dood zal gaan en toch praten we er liever niet over. Pas wanneer het echt moet omdat genezing niet meer mogelijk is - en soms zelfs dan nog niet. Zeg ik uit eigen ervaring. Wij wisten dat mijn moeder zou overlijden aan een hersentumor en zij is daar prachtig mee omgegaan. Maar hoe de uitvaart er uit zou gaan zien hebben we pas bedacht na haar overlijden. Zelfs de adressenlijst zijn we toen pas gaan maken. En, heel eerlijk, we hadden wel iets anders aan ons hoofd.

Van praten over de dood ga je niet dood. Het kan zelfs zelfs fijn zijn, is verbindend en verdiept een vriendschap.

Onlangs stond ik met collega's van Dupho Afscheid op de Funeral Fair. Een prachtige beurs in de Tuinen van Appeltern rondom uitvaart en rouw. Wat was dat inspirerend! Prachtige wade's (wil ik), kisten (wil ik ook) en nog veel meer dat ik op mijn verlanglijstje ga zetten.

Dat de dood gevierd mag worden merk ik bijvoorbeeld aan dat ik steeds vaker toestemming krijg om foto's via website of social media te delen. 'Het was prachtig en ik wil laten zien dat het ook kan op deze manier' is een reden om het juist graag te willen delen. 

En zo werken we met z'n allen om dat taboe te doorbreken en de dood te vieren. Het gaat langzaam, maar wel steeds sneller!

[Ga naar de post op LinkedIn]

Joke samen met Ab en illustrator Philip Hopman in overleg over haar kist. Het wordt een kist (via Wilma den Uijl van Zielhuis Uitvaart) met mooie zonnebloemen.

Joke samen met Ab en illustrator Philip Hopman in overleg over haar kist. Het wordt een kist (via Wilma den Uijl van Zielhuis Uitvaart) met mooie zonnebloemen.

Vorige
Vorige

Review Frénk van der Linden, journalist

Volgende
Volgende

Review Mette en Nicole - De Ode Uitvaartbegeleiding